“Met mama drie weken kamperen in Frankrijk en daarna met papa nog twee weken naar een superdeluxe hotel in Turkijke!”, glundert oudste snoepje, als haar gevraagd wordt waar ze deze zomer naar toe gaat op vakantie.

Kind van gescheiden ouders, elk nadeel heeft zo zijn voordeel ….

“Niet schrikken hoor, maar we zijn in het ziekenhuis”, zegt de papa van oudste snoepje vier weken later vanuit Turkije aan de telefoon. “Oudste snoepje heeft gisteravond een dusdanig heftige hyperventilatieaanval gehad, we hebben de nacht in het ziekenhuis doorgebracht.”

Kind van gescheiden ouders, elk voordeel heeft ook zijn nadeel …

Een half uurtje later heb ik oudste snoepje aan de telefoon, ze klinkt al weer aardig opgewekt. Ze vertelt over het avontuur, de ambulance mét zwaailicht en sirene (maar alléén bij de kruispunten), de onderzoeken, het infuus en dat het helemaal niet eng was die naald en dat jongste snoepje op een bedbank sliep en papa in een stoel.

‘s Middags heb ik opnieuw oudste snoepje aan de telefoon, ze klinkt lang niet meer zo opgewekt. Ze is met papa op de hotelkamer en voelt zich niet lekker. Ik vraag of ze misschien even wil huilen, maar ze is bang dat ze dan weer benauwd wordt. We praten over koetjes en kalfjes en passant herinner ik haar aan een ontspanningsoefening die ze kent. Natuurlijk komt die huilbui toch. Opluchting. Ik moedig haar aan om samen met papa lekker naar buiten te gaan en en afleiding te gaan zoeken. Ontspannen, drijven in het zwembad, een spelletje te doen.

Rond een uur of acht ‘s avonds heb ik oudste snoepje weer even aan de telefoon. Het buiten zijn heeft haar goed gedaan en ze begint te ontspannen.

De dagen daarna neemt de frequentie van de telefoontjes af. Oudste snoepje krijgt weer vertrouwen in haar lijf – ze ademt tenslotte al 12 jaar zonder erbij na te denken – en weer plezier in het spelen. En hoe meer ze speelt hoe beter het is!

Ik doe geen stap meer zonder mijn GSM tot ze weer veilig in Nederland zijn. Is dat nou een voordeel of een nadeel?

Laat kinderen die last hebben van hyperventilatie bewegen! Het verbrandt het teveel aan zuurstof in het bloed, ze worden weer baas over hun lichaam én die vervelende gevoelens van angst en paniek verdwijnen sneller.