Vier hele dagen voor mijn lief en mij. We hebben een hotel gereserveerd in Parijs, Montmartre, op loopafstand van de Sacré-Cœur, inderdaad, toe maar. Na aankomst trekken we gelijk onze wandelschoenen (eh, look-a-like Birkenstock teenslippers) aan en gaan op pad.

Zittend op de trappen van de Sacré-Cœur maken we met onze plattegrond een plan voor de komende dagen. Vandaag een beetje rondlummelen, morgen de Eiffeltoren en de Catacomben van Parijs. Doen we maandag de Notre-dame en de Champs-Élysées en dinsdag het Louvre, want dan gaat het regenen. O ja, en zo meteen nog even binnenkijken bij de Sacré-Cœur natuurlijk. ‘Susssjjjj, no pictures please’!

We lopen langs de Moulin Rouge in de rosse buurt van Pigalle, waar een lange rij staat voor de entree. Naast de Moulin Rouge rijen seksshops waar je met een winkelwagentje royaal inkopen kunt doen.

Bij de Catacomben de volgende dag geen rij, maar dat is dan ook gesloten. Dinsdag weer open, daar gaat onze planning. Dat wordt schuiven dus. In de buurt een paar straten met heerlijke Franse lekkernijen. We kopen biologisch stokbrood – waarvoor wij uiteraard in de rij gaan staan – en een lekker stuk brie. De rij van de Eiffeltoren kennen we al. Dus we zoeken een plek in de zon langs de Seine waar we genieten van onze heerlijke lunch.

De grootste verrassing is de de dag erna de rij bij het Louvre. Nu weet ik dat mijn lief niet dol is op in de rij staan en ik krijg hem dus ook met geen mogelijk in de rij. Enigszins beteuterd dat de planning weer in de war wordt gegooid zegt lief vrolijk ‘Kom we gaan naar Disneyland’. En zo staan wij die dag in de rij bij Space Mountain, Mad Hatter’s Tea Cups, Star Tours, Indiana Jones and the Temple of Peril, Pirates of the Caribbean, Buzz Lightyear, Thunder Mesa Riverboat Landing, Phantom Manor en natuurlijk dat ene winkeltje in Main Street waar we die muffin kopen.

Dinsdagochtend komen we aan bij de Catacomben, een beroemde begraafplaats in Parijs in de vorm van een groot netwerk van ondergrondse kamers en galerijen. Het lijkt niet veel, maar er staat een rij! Lief probeert nog tegen te sputteren, maar ik parkeer hem zonder pardon in de rij en na anderhalf uur kunnen we de trappen afdalen naar ondergronds Parijs.

Aan het eind van dag vier rijden we tevreden Parijs uit. Nou ja, eerst natuurlijk file om Parijs uit te komen, en later een flinke opstopping rond Antwerpen. Maar TomTom en Onsje Minder komen daar samen wel uit, want lief vindt alles goed, als ie maar niet in de rij hoeft te staan.

Mmm, welke foto moet hier nou bij? Die van de binnenkant van de Sacré-Cœur die we niet hebben genomen, die van die seksshop met boodschappenwagentjes, die van de rij bij het Louvre, die van het rijk der doden onder Parijs, of toch gewoon de Eiffeltoren?